Tack Stefan Moberg

för den fina lördagseftermiddagen 4 mars i Hjorthagens Kulturhus! Vi var tio medlemmar i Gillet som fick en guidad tur med beskrivning av den mångfacetterade verksamheten i huset och en trevlig kaffestund i väntan på huvudattraktionen: Konsert av Södra Bergens Balalajkor med gästartister till förmån för Gammalsvenskby i Ukraina.

Det rådde naturligtvis en behärskad stämning hos publiken inför en konsert som tillkommit mot en så vemodig bakgrund som kriget i Ukraina. Några frågade sig hur just den ensemble som betytt mest för att bekantgöra rysk folkmusik skulle hantera dagens konfliktsituation. Det gjorde musikanterna med elegans och trovärdighet. Repertoaren dominerades av ukrainsk musik blandad med georgisk, jämtländsk, uppländsk och rysk. Taube kom också med i form av Vals på Mysingen. De ryska inslagen var sånger som även ingår i ukrainsk visskatt, som fortsatt sjungs av ukrainska flyktingar och som därmed känns emotionellt sanktionerade.

Södra bergens Balalajkor är en ensemble av amatörer som lika gärna kunde vara yrkesmusiker. 22 medlemmar trakterade vid detta tillfälle balalajkor av olika storlekar och utföranden plus dragspel och märkliga rytm- och träblåsinstrument. De bytte obesvärat mellan olika instrument på ett sätt som förmedlade genuin musikalitet i den fullsatta lokalen. I vissa nummer sjöng ensemblen eller delar av den fina körarrangemang. Hela konserten präglades av spelglädje och humor.

Gästsolister var Cajsa Ekstav på nyckelharpa och Cecilia Zilliacus på violin. Båda är välrenommerade artister på den svenska musikscenen och deras framträdande med Södra Bergens Balalajkor motsvarade allas förväntningar.

Konserten inbringade ca 25000 kr. som säkert kommer till god nytta i Gammalsvenskby. Och den gav oss lyssnare ett lyft. Den krigiska, lugubra utgångspunkten förbyttes faktiskt i hopp och framtidstro. Så fungerar konst när den är som bäst.

/