Tom Alandh in persona 25 mars 2025

På temat ”intressanta människor med anknytning till Dalsland” träffade vi 25 mars dokumentärfilmaren Tom Alandh. Han har gjort mer än 100 dokumentärfilmer och förärats åtskilliga priser genom åren, däribland Stora journalistpriset 1987, Hederspriset vid Kristallengalan 2011, Lukas Bonniers stora journalistpris 2017, KTH:s stora pris 2020.

Blå salongen i Södergården var fullsatt inför träffen med Tom och medlemmarnas förväntningar under den inledande fikastunden var uppenbara.

Tom visade sig vara lika uttrycksfull i samtal som i sina filmade dokumentärer. Han delade generöst med sig av minnesvärda episoder från inspelningar och sammanträffanden med människor. Det persongalleri som byggdes upp under samtalet kunde slå det mesta av kändispressens prestationer på området och omfattade därutöver intressanta människoöden långt från berömmelse och kändisskap.

Journalistisk etik var ett återkommande tema. Tom identifierar sig som journalist och skribent lika mycket som filmare och uppehöll sig vid textens betydelse. Han nämnde till exempel att han ser Ingmar Bergman som bättre författare än regissör och Erland Josefsson som bättre författare än skådespelare. Med tanke på dessa herrars prestationer som regissör respektive skådespelare är det ett lysande betyg på deras skrivna alster!

Med programmet Tack och hej! avslutade Tom den långa serien av dokumentärer i SVT. Manus och annan dokumentation från produktionen omfattar 54 pärmar som nu finns på Kungliga biblioteket. ”Där kan man börja” blev svaret på frågan hur man gör en dokumentär om Tom Alandh.

Vi som deltog i medlemsträffen kände att vi fått möta en generös och personlig berättare som gett oss intressanta inblickar i en speciell nisch inom journalistiken. Våra tack blev många och varma.

Nationaldagen 6 juni 2025

Vi har fått inbjudan att gå med i festtåget på nationaldagen 6 juni. Det är en fin promenad
från Kungsträdgården till Solliden på Skansen. Mycket folk är ute och hejar, fotar och
filmar, vilket är positivt för många organisationer som i likhet med Gillet inte syns så ofta i
offentligheten.

Festtågets deltagare får gratis inträde till Skansen och bra sittplatser på Solliden. Fanbärare
förutsätts stå i fanborgen. Vi kommer att försäkra oss om att få ha avbytare i det jobbet.
Föreställningen är ganska lång.

Vilka artister som kommer att uppträda vet vi inte. Men vi vet att publiken är kändistät:
kungahuset, regering, riksdag, partiledare, diplomatiska kåren och andra honoratiores.

Svar på inbjudan ska lämnas senast 25 april. För att tacka ja behöver vi veta mer om vilken
anslutning vi kan få i detta fina tillfälle att träffas och samla på oss gemensamma minnen.

Meddela till sven@hilding.se, gärna före 7 april om du vill delta i festtåget och om du
vill vara fanbärare.

Vi hoppas på stark representation från Dalslands Gille och fint väder.

Det årliga sommarbesöket i Dalsland

Den 12 juli, mitt i Bluesen, mötte 14 medlemmar från Dalslands gille upp vid Tollebols kvarn. Vi samlades nere vid fallet där ett lunchbord var dukat för oss.

I väntan på lunchvåfflor gick vi laget runt och presenterade oss. Två gamla stammisar hade anslutit sig. Det var Alf och Kerstin, Alf från Brålandaslätten och Kerstin från Halland, så roligt. Ordförande Sven Kajsten med fru kom resande med bil från Stockholm. Per Wester med gäster samt Hans Forslund, Niklas Lindström och Lena Örtemark fanns på plats. Ellionor och Lars Moberg hälsade alla välkomna till Kvarnen.

Efter lunchen gjorde vi en rundvandring på Mötesplats Tollebols kvarn. Området har anor från medeltiden. En plats som enligt Landsarkivets skrifter är väl värd att bevara.

Kanske var det kyrkans män som installerade en kvarn vid fallet. Det sammanfaller i tid med när Edsleskog tegelkyrka uppfördes. Det finns en mjölnarlängd på dörren inne i Kvarnen. Den förste nedtecknade mjölnaren som nämns är från 1700-talets början. De sista mjölnarna var tre generationer

Karl-Fredrik Andreasson, Ville Karlsson och Ove Karlsson. Kvarnen tillhörde prästgården Tollebol men köptes 1963 av Åmåls kommun som då hade planer på att bygga en kraftstation på plats. Det blev inget med den satsningen och kvarnen med smedja och stall började förfalla. 1990 bildades Åmåls västra byalag. Byalaget ville restaurera och vårda kvarnen och omgivningarna. Så är det fortfarande.

2017 lämnade byalaget och Åmåls kommun in en ansökan om EU-bidrag för landsbygdsutveckling, ett s.k. Leaderprojekt. Ansökan beviljades och en upprustning av hela mjölnarbostället med kvarn, smedja, ladugård, jordkällare och stuga genomfördes. Mötesplats Tollebolskvarn invigdes sommaren 2018. Besöket på Kvarnen avslutades med Bluesunderhållning från scenen ”Mjölkbordet”.

Dalslands Gilles medlemsgrupp fortsatte in till Åmål för ytterligare ett besök i hembygden.

Per Enger välkomnade oss och bjöd på eftermiddagskaffe i källarvalven i Engersgården på Södra Ågatan. Gården byggdes under 1700-talet. Den är belägen vid Gamla kyrkan och har 3 minuters promenad till bad, gästhamn och torg. Per berättar gårdens historia och de unika källarvalven med namnteckningar från över 300 gäster. Per har i en bok sammanställt gästernas livshistorier, var och en med sin unika berättelse. Gården är varsamt restaurerad av Per Enger med familj. I salongerna finns bl.a. konst av kända Dalslandsmålare. Gården kommer att förvaltas av familjen också framöver. En klenod i kvarteren runt Gamla kyrkan och Plantaget, Åmåls gamla torg, med Dahlgrensgården och Vågmästargården vid Åmålsåns utlopp i Vänern.

Ellionor Moberg

Välkomna till Mötesplats Tollebols kvarn den 7 juli 2023

Kvarnen är belägen vid Åmålsån, ett vattendrag som är cirka en mil långt. Det börjar vid sjön Kalven och rinner ut i Vänern i Åmål. Staden har troligtvis fått sitt namn efter åns utlopp. Åmålsån slingrar sig genom landskapet från väst till öst. På sträckan finns sju vattenfall. Det vid kvarnen är det fjärde och mittersta. Hela området runt kvarnen har under de senaste åren formats till Mötesplats Tollebolskvarn tack vare stöd från EU:s landsbygdsutvecklingsmedel. Det är idag en mötesplats för alla åldrar. Området ligger på promenad-och cykelavstånd endast 3 km väster om Åmål mot Bengtsfors.

Vi börjar besöket klockan 12 med Våffellunch i den gamla kvarnen med anor från medeltiden. Kanske var det munkar som kom med hantverket att mala spannmål här när
katedralen i Edsleskog byggdes. Därefter blir det guidning av Mötesplats Tollebolskvarn, smedjan, museet, handelsboden, konstutställningen och möte med djur och natur. Tid för hela besöket ca 2 timmar.

Lunch och guidning: 220 kronor

Anmälan görs till Rigmor Rosenqvist senast den 30 juni på telefon 0708-279921
eller e-post rosenqvistrigmor@gmail.com. Betalning till Plusgiro 5 06 56–8
eller Swish 0708279921, Rigmor Rosenqvist senast den 5 juli 2023.

VARMT VÄLKOMNA!

Frukostmöte

Den 21/1 var Dalslands Gille inbjudna till frukostmöte och föredrag på Hasselbacken under ledning av moderator Anders Abenius. Gillet representerades av Kerstin Sandling och Sven Kajsten.
Först inledde Amelia Adamo med ett föredrag om sin kärlek till Dalsland. Övriga föredragshållare var:

  • Linda Bjerke, doktor i nationalekonomi
  • Magnus Olsson, vd Dalslands Sparbank
  • Günther Mårder, vd Företagarna
  • Anders Källström, vd och koncernchef LRF

Därefter  berättade företagare från Dalsland om fördelar, möjligheter och utmaningar.

Efter en liten debatt avslutades en intressant och trevlig förmiddag.

Ett Dalsland i tillväxt

Ett Dalsland i Tillväxt besökte Stockholm den 20-21 januari. Deras syfte är att få Dalslänningar, men även andra, att flytta till Dalsland. Företagen letar efter kompetent arbetskraft.
Den 20/1 besöktes Junibacken av över femhundra personer, där även flera från Dalslands Gille syntes i folkmängden.