Tack Stefan Moberg

för den fina lördagseftermiddagen 4 mars i Hjorthagens Kulturhus! Vi var tio medlemmar i Gillet som fick en guidad tur med beskrivning av den mångfacetterade verksamheten i huset och en trevlig kaffestund i väntan på huvudattraktionen: Konsert av Södra Bergens Balalajkor med gästartister till förmån för Gammalsvenskby i Ukraina.

Det rådde naturligtvis en behärskad stämning hos publiken inför en konsert som tillkommit mot en så vemodig bakgrund som kriget i Ukraina. Några frågade sig hur just den ensemble som betytt mest för att bekantgöra rysk folkmusik skulle hantera dagens konfliktsituation. Det gjorde musikanterna med elegans och trovärdighet. Repertoaren dominerades av ukrainsk musik blandad med georgisk, jämtländsk, uppländsk och rysk. Taube kom också med i form av Vals på Mysingen. De ryska inslagen var sånger som även ingår i ukrainsk visskatt, som fortsatt sjungs av ukrainska flyktingar och som därmed känns emotionellt sanktionerade.

Södra bergens Balalajkor är en ensemble av amatörer som lika gärna kunde vara yrkesmusiker. 22 medlemmar trakterade vid detta tillfälle balalajkor av olika storlekar och utföranden plus dragspel och märkliga rytm- och träblåsinstrument. De bytte obesvärat mellan olika instrument på ett sätt som förmedlade genuin musikalitet i den fullsatta lokalen. I vissa nummer sjöng ensemblen eller delar av den fina körarrangemang. Hela konserten präglades av spelglädje och humor.

Gästsolister var Cajsa Ekstav på nyckelharpa och Cecilia Zilliacus på violin. Båda är välrenommerade artister på den svenska musikscenen och deras framträdande med Södra Bergens Balalajkor motsvarade allas förväntningar.

Konserten inbringade ca 25000 kr. som säkert kommer till god nytta i Gammalsvenskby. Och den gav oss lyssnare ett lyft. Den krigiska, lugubra utgångspunkten förbyttes faktiskt i hopp och framtidstro. Så fungerar konst när den är som bäst.

/

Välkommen till Gillets vårfest lördag 1 april 17.00

Varmt välkommen till Dalslands Gilles vårfest på Oscarshemmet, Rigagatan 3, Stockholm. Vårfesten startar med Årsmötet som börjar 17.00. Direkt efter mötet följer mingel med välkomstdrink och en varierad vårbuffé signerad Helenas Catering. DUO INA (mor och dotter) från Ånimskog underhåller med sång under kvällen.

Medlemspriset för välkomstdrink, buffé och underhållning är 430kr per person. Icke medlemmar betalar 480kr per person. Drycker beställs och betalas vid anmälan. Rött och vitt vin med och utan alkohol, öl med och utan alkohol samt bordsvatten finns att beställa. Vin och öl betingar ett enhetspris av 50kr per glas respektive burk, bordsvatten 30kr per flaska.

Anmälan sker till Rigmor Rosenqvist, rosenqvistrigmor@ gmail.com eller telefon 070-8279921, senast 25 mars. Ange i anmälan önskade drycker och antal. Betalning till Plusgiro 50656-8 eller via Swish till 070-8279921 vid anmälan eller senast 25 mars.

Vänligen klicka på länken nedan för att ta del av kompletterande, viktig, information:

Gillets inbjudan Vårfest 1 april 2023