Välkomna till Mötesplats Tollebols kvarn den 7 juli 2023

Kvarnen är belägen vid Åmålsån, ett vattendrag som är cirka en mil långt. Det börjar vid sjön Kalven och rinner ut i Vänern i Åmål. Staden har troligtvis fått sitt namn efter åns utlopp. Åmålsån slingrar sig genom landskapet från väst till öst. På sträckan finns sju vattenfall. Det vid kvarnen är det fjärde och mittersta. Hela området runt kvarnen har under de senaste åren formats till Mötesplats Tollebolskvarn tack vare stöd från EU:s landsbygdsutvecklingsmedel. Det är idag en mötesplats för alla åldrar. Området ligger på promenad-och cykelavstånd endast 3 km väster om Åmål mot Bengtsfors.

Vi börjar besöket klockan 12 med Våffellunch i den gamla kvarnen med anor från medeltiden. Kanske var det munkar som kom med hantverket att mala spannmål här när
katedralen i Edsleskog byggdes. Därefter blir det guidning av Mötesplats Tollebolskvarn, smedjan, museet, handelsboden, konstutställningen och möte med djur och natur. Tid för hela besöket ca 2 timmar.

Lunch och guidning: 220 kronor

Anmälan görs till Rigmor Rosenqvist senast den 30 juni på telefon 0708-279921
eller e-post rosenqvistrigmor@gmail.com. Betalning till Plusgiro 5 06 56–8
eller Swish 0708279921, Rigmor Rosenqvist senast den 5 juli 2023.

VARMT VÄLKOMNA!

Hembygdsgården Lerkorgen

Lerkrogen, en pärla söder om Söder.
Inbäddad i försommargrönska ligger Hembygdsgården Lerkrogen i Brännkyrka församling. Vi var tretton personer från Dalslands Gille som slöt upp den 23 maj på adressen Götalandsvägen 224, endast några hundra meter från Älvsjö station och centrum. I Lerkrogens trädgård möttes vi av blomstrande förgätmigej och på tröskeln till krogen togs vi emot av tidigare ordförande Anita Lundin som hälsade oss välkomna. En trappa upp i trivsamma rum stod kaffeborden dukade. Donald Molander ny ordförande och Bodil Andreasen, servade oss kaffe med smörgås och kakor.

Brännkyrka Hembygdsförening bildades 1941. De hyr Lerkrogen av Stockholms stad. Byggnaden är ursprungligen från 1600-talet och har periodvis använts som vägkrog vid Göta landsväg. Vid den tiden var detta huvudvägen till Stockholm från Götaland i söder. Ursprungligen låg krogen några hundra meter från Brännkyrka kyrka, cirka 600 meter från nuvarande plats. Det krävdes många års uppvaktning till myndigheter och politiker för att få den nedmonterade Lerkrogen uppförd på sin nuvarande tomt. 1986 kunde Hembygdsföreningen flytta in och har under åren utvecklat verksamheten och ökat medlemsantalet. I rummen finns möbler, bruksföremål, tavlor, böcker och kartor från gårdarna runt om, Årsta gård, Solberga, Älvsjö, Västberga, Långbro med flera.

Hembygdsföreningen finns och verkar i Brännkyrka och Vantör församlingar med omnejd i södra Stockholm. Föreningens målsättning är att värna om bygdens kulturvärden och minnesmärken samt att dokumentera lokalhistorien från äldsta tider till nutid. Man bevakar oersättliga minnesmärken så de inte skövlas och att inga onödiga ingrepp sker i känslig miljö. Föreningen vill sprida kunskap genom möten, föredrag, utflykter, publikationer och kurser. Här finns ett omfattande eget bibliotek med egenproducerat material och andra böcker. Boken Brännkyrka 100 år blev en bästsäljare. Som medlem i föreningen får man ett exemplar av årsboken samt vår- och höstprogram med stort utbud av aktiviteter. Det är en imponerande verksamhet som bedrivs.

Dalsland Gilles ordförande Sven Kajsten tackade Hembygdsföreningen för ett väl mottagande och gott kaffe. Särskilt tack framfördes till Anita Lundin som med stort engagemang berättade om Lerkrogen, bygdens och föreningens historia samt aktuell verksamhet.
Ellionor Moberg