Studiebesök i Spökslottet 21 september

Vi var ett 20-tal medlemmar och andra Dalslandsvänner som samlades i solskenet utanför Drottninggatan 116 och gissade vad namnet Spökslottet kunde härröra från. Det fick vi veta i slutet av en intressant guidning genom palatset ledd av institutionens intendent Jeanette
Peterberg. Vi avslöjar det emellertid inte. Man berättar ju inte slutet på en deckare. 

Stockholms universitet (dåvarande Stockholms Högskola) fick palatset i gåva 1924. Vi fick veta hur lokalerna användes för administration, undervisning och forskning då och framgent genom 98 år, vilket var intressant och bitvis förvånande information. Jeanette hade också mycket att berätta om palatsets historia från 1700-talet fram till överlåtelsen till Högskolan. 

Det var ett privatpalats med olika ägare och är som sådant unikt välbevarat. Universitetet har en mycket omfattande konstsamling i palatset som fick viss uppmärksamhet under vår rundtur. Det finns en guidning som enbart inriktas på konstskatterna som några av oss fick lust att delta i. Kanske en idé för Gillet om något år? 

Några av oss diskuterade vidare under en lunch på Tennstopet. Det blev en behagfull avslutning på en intressant förmiddag.

Gillets höstfest 21 oktober 2022

Varmt välkommen till Dalslands Gilles höstfest på Oscarshemmet, Rigagatan 3, Stockholm. Vi startar med välkomstdrink och mingel följt av en vildmarksbuffé från Helenas Catering. Ulla Olsson, bördig från Svanskog, underhåller under kvällen. 

Medlemspriset för välkomstdrink, buffé och underhållning är 300kr per person. Icke medlemmar betalar 400kr per person. Drycker beställs och betalas vid anmälan. Vin och öl betingar ett enhetspris av 40kr per glas, bordsvatten 30kr per flaska.

Anmälan sker till Rigmor Rosenqvist, rosenqvistrigmor@ gmail.com eller telefon 070-8279921, gärna före 10 oktober. Ange  i anmälan önskade drycker och antal.

Betalning till Plusgiro 50656-8 eller via Swish till 070-8279921 vid anmälan eller senast 17 oktober.

Vänligen klicka på länken nedan för att ta del av kompletterande, viktig, information:

Dalslands Gille Höstfest 21 okt.2022