Vårfesten 2024

Fest blev det, men inte mycket till vår. Parken runt Ljunglöfska slottet hade börjat grönska men kyla och vind gjorde att den liksom utsikten över Mälaren mot Drottningholm bäst beundrades inifrån. Och inne i slottet var det lätt att trivas.

Vi var 27 medlemmar som först genomförde årsmöte (protokoll sänds ut efter justering), minglade en stund och därefter avnjöt en utmärkt buffé; all heder åt kockar och serveringspersonal! VD Rolf Lenstam gjorde en inspirerad presentation av byggnaden och byggherren Knut Ljunglöf, mer bekant som ”Snuskungen”. Båda är intressanta exempel på vad tiden runt förra sekelskiftet innebar vad gäller samhälls- och affärsliv, arkitektur, kultur och politik. Rolf gav också en guidad tur genom gemaken i denna ”sommarstuga” som han kallade huset. Det byggdes som sommarviste och representationslokal men får sägas väl förtjäna den nuvarande benämningen ”slott”.

Vid kaffet fick vi ett par historier av Mauritz Wallin, upplevda IRL som det heter. De var från senare tid än Snuskungens dagar men doftade av ärtor och varm punsch på ett sätt som väl stämde med den miljö vi satt i. Tack Mauritz!

Som en liten prolog hade vi fått en hälsning från en fiktiv Dalbo i Fjärran Östern som gärna hade velat vara med på vårfesten. Vi som var där förstår honom.

VÅRFEST OCH ÅRSMÖTE LÖRDAG 20 APRIL KL 17

i Ljunglöfska Slottet, Ljunglöfsvägen 1 Bromma

Nyss Kungliga Slottet, därpå landets hemligaste museum och nu snuskungens slott. Gillet söker sig till särpräglade miljöer i år. Knut Fredrik Ljunglöf satte pris på det goda livet och lät på 1890-talet bygga ett magnifikt sommarviste för rekreation och representation. Byggnaden kan uppvisa bl.a. eldstäder, takstuckatur, golvbeläggningar, utskurna trädetaljer, smidda och gjutna detaljer av metall, infällda målningar av Vicke Andrén, allt i original. Om vädret tillåter kan vi strosa i parken med sällsynta träd som lärkträd, silvergran, cypress, blodbok och kinesisk apel. Minglet börjar kl. 17, därefter årsmöte och vårfest.

Färdvägar: Tunnelbanans gröna linje mot Vällingby-Hässelby till station Islandstorget. Buss 113 mot Blackebergs gård, alternativt promenad ca 10 minuter. Vi kommer att ha bilar som kan erbjuda skjuts från T-Islandstorget. Uppge önskemål om skjuts vid anmälan. Med bil: Bergslagsvägen. I korsningen med Blackebergsvägen vid T-banestation Islandstorget ta av mot Södra Ängby. Följ Blackebergsvägen tills skylten ”Ljunglöfska slottet” visar vägen. Följ vägen tills du ser slottet på vänstra sidan.

Priset för välkomstdrink och buffé är 500kr per person, kraftigt subventionerat som vanligt. Drycker beställs och betalas på plats. Anmälan om deltagande sker till Rigmor Rosenqvist, rosenqvistrigmor@gmail.com eller telefon 070-8279921, gärna före 15 april. Betalning till Plusgiro 50656–8 eller via Swish till 0708279921 vid anmälan eller senast 18 april.

VARMT VÄLKOMNA!

Göte har lämnat oss

Göte Wilhelmsson avled på sin nittiofemårsdag 10 januari. Han var en profil i musikbranschen och inte minst i Gillet. Från debuten i radioprogrammet Barnens Brevlåda fram till sina sista dagar tjänade han Terpsichore, musikens musa, som utövande musiker och som framgångsrik producent. För artister som Monica Zetterlund och Sven-Ingvars var hans insatser avgörande:

”Det går inte att överskatta den betydelse Göte har haft för denna orkesters liv, både musikaliskt, professionellt och privat. En vägvisare med den ljuvligaste glimt i ögat en kan tänka sig. Ett musikaliskt geni”, skriver Sven-Ingvars.

Monica Zetterlund och Cornelis Vreeswijk skulle instämma om de kunde, liksom ytterligare många av våra framstående musikartister.

Göte hade absolut gehör, vilket han själv betecknade som en välsignelse och ett gissel. De musiker och sångare han arbetade med kände sannolikt likadant.

I Gillet var Göte en uppskattad ackompanjatör till våra julsånger och dansbandsledare vid fester. Man kunde både se och höra hur Gillets trummis Hans Forslund stimulerades av hans kapellmästarskap.

Göte hade den speciella humor som utvecklas i jazzkretsar och som kombinerar gott lynne med spetsig udd och Attisk sälta. Vi saknar en unik musikant och en god vän.

Adventskaffe med dalslandstema

Det blev en tapper skara på 12 medlemmar som samlades till adventskaffe på Södergården 1 december. Sena återbud pga. Covid, snöhinder mm reducerade antalet deltagare. Vi rymdes runt ett bord och kunde glädjas åt att samtalen omfattade alla och att ämnena fick den tid de behövde.

En inledande presentationsrunda öppnade för intressanta samtalsämnen, då det visade sig att vi hade fler och annorlunda gemenskaper än vi visste om. Stämningen var vänligt god och blev än bättre under en allsångsstund med Marie-Louise Wester vid pianot och Pelle Wester som försångare. Rigmor Rosenqvist hade tagit initiativet till ett nytt sånghäfte som blev ett uppskattat inslag.

Södergårdens hembakta kaffebröd efter glöggen bidrog som alltid till trivseln. Vi kunde nöjda önska varandra och absent friends en glad advent, en önskan som härmed sträcks ut också till övriga medlemmar.

HÖSTFESTEN FREDAG 13 OKTOBER ÄR INSTÄLLD

Det blev för få anmälningar, helt enkelt. Vi brukar vara mellan 30 och 40 deltagare på vår-
och höstfester. Så icke denna gång.
Styrelsen vill gärna veta vad i upplägget som inte attraherade. Var det tidpunkten? Var det
lokalen? Var det för att vi inte hade inhyrd underhållning? Var upplägget för likt tidigare
evenemang?
Skicka gärna ett mejl eller SMS till klubbmästeriet (ellinor.k.moberg@gmail.com, mobil
073-0322693 eller sven@hilding.se, mobil 070-7948474) med information som hjälper oss att hitta attraktiva upplägg. Tack på förhand!
Gjorda inbetalningar kommer naturligtvis att återbetalas per omgående.
Snart kommer inbjudan till vårt traditionella adventskaffe. Vi hoppas få god uppslutning till
detta tillfälle att träffas och trivas.
Program för våren 2024 är på gång och kan distribueras när vi fått bokningsbekräftelser.

Med en ledsen suck och varma hälsningar,
Ellionor Moberg och Sven-Harry Hilding

Vårfest och årsmöte

Dalslands Gille i Stockholm hade sitt årsmöte med efterföljande middag och underhållning den 22/3 på restaurang ”Syster & bror”. Många av Gillets medlemmar, gamla som nya, hade kommit till mötet. Efter mötesförhandlingarna var det lite mingel bland deltagarna. Till middag serverades en smakfull medelhavsmeny med efterföljande kaffe. Därefter underhöll gillets medlem Göte Wilhelmsson tillsammans med vokalisten Annika Risberg till allas förtjusning med musik och sång.