Drottningholmsteatern 17 maj

Vackert men kyligt väder mötte oss utanför Drottningholmsteatern 17 maj. Desto varmare var mottagandet och bemötandet inomhus. En kunnig guide -hon heter lämpligt nog Estelle – gav oss inblickar i och exempel på gustaviansk tid, stil och hovliv parallellt med redogörelsen för teaterns tillkomst och verksamhet. Kunniga deltagare ställde intressanta frågor och aktiviteten kom att bli en seminarieövning i sjuttonhundratalshistoria från monarkens perspektiv. Några hade tagit tillfället i akt att se familjeföreställningen av Skönheten och Odjuret före vår rundvandring. Några slog följe till Karamellan för fika och eftersnack. Allt som allt ett minnesvärt studiebesök för sammanlagt tolv deltagare, varav fem var inbjudna vänner. Fortsätt gärna att bjuda med kompisar på våra aktiviteter. De tillför trevnad och vidgar kretsen.

OBS! Bilder till denna text läggs upp så snart de är tillgängliga!

Friends Arena tisdagen 4 juni

Välkommen på en guidad visning av Friends Arena i Solna tisdagen den 4 juni 2019 kl. 17.00.

(Pendeltåg till Solna station eller tunnelbana till Solna Centrum, sedan buss 502 mot Ulriksdals stn eller buss 505 mot Bagartorp, hållplats ”Arenan”)

Samling kl. 16.45 vid Trappan/Huvudentrén (Gate 2 enligt bif. karta. Busshållsplatsen ”Arenan” är precis mitt emot Gate 2).

Kostnad: 50 kr kontant (jämna pengar tack) eller Swish.

Tillgänglighet: Vissa trappor är oundvikliga och de långa avstånden inuti arenan kan tyvärr inte rekommenderas för personer med nedsatt rörlighet.

Max antal deltagare:  30.

Anmälan senast den 31 maj till Kerstin Sandling – kbm.sandling@gmail.com eller tel. 0730 25 30 95.

Karta över Friends Arena:

LADDA NER

Besök på Ersta Diakoni

Den 8 maj 2019 gjorde Dalslands Gille i Stockholm besök på Ersta Diakoni. Vi fick en guidning av museet. Som guide hade vi Ulla Petersen som tidigare tjänstgjort som diakonissa. Hon har dessutom anknytning till Dalsland. Ursprungligen kommer hon från Säffle, och tog studenten i Åmål.

Vi fick en mycket intressant genomgång av Erstas historia. Besöket avslutades med en lunchkonsert i Ersta kyrka och en god lunch i Ersta Diakonis egen restaurant, Ersta Terrass, med utsikt över Stockholm.

Gruppbild från besöket på Ersta

Guidad visning av Ersta Diakoni den 8 maj 2019

Välkommen till Ersta diakoni, Erstagatan 1, Stockholm.

  • 10.45 – Samling vid Portvalvet
  • 11.00 – Guidad visning av muséet
  • 12.10 – Vårkonsert i kyrkan (30 min.)

Kostnad: 50 kr kontant (jämna pengar, tack) eller Swish. Därefter kan man fika eller äta llunch i restaurangen om man så önskar. Då betalar var och en för sig själv.

Anmälan senast den 6 maj till Kerstin Sandling – kbm.sandling@gmail.com tel. 0730 25 30 95

För ytterligare info, se:

Välkommen till ett unikt besök i Fenixpalatset/ Citykyrkan den 7 mars kl 13

Fenixpalatset ritades av arkitekt Hjalmar Westerlund och invigdes den 17 januari 1912. Initiativet till bygget av huset kom från den förmögna affärsmannen Carl Smitt som ville att Fenixpalatset skulle vara en lyxkrog med exklusiv inredning i varje rum. Trots flera ägarbyten och en mängd olika aktiviteter i byggnaden så är mycket av husets historia och ursprungsutseende bevarat och än idag ser vi genomgående guld och utsmyckningar på de olika våningsplanen. Konstnären Einar Nerman (som även designat tändsticksaskarna) har illustrerat Fågeln Fenix och palatsets logotyp. På festsalens estrad har dåtidens främsta artister och orkestrar uppträtt bl a Ernst Rolf, som gjorde succé här och drog enormt mycket publik, Karl Gerhard, Jussi Björling, Zarah Leander, Duke Ellington, Coleman Hawkins och en rad olika orkestrar.

Mellan åren 1912-1940 var Fenixpalatset ett av Stockholms ledande krog- och nöjespalats. Därefter köpte Citykyrkan byggnaden och de driver än idag fastigheten.
Det finns väldigt mycket att säga om husets historia, som ger oss en inblick i Sverige och Stockholms historia från tidigt 1900-tal.

Är Du nyfiken så kom med Gillet på detta studiebesök och få en spännande guidad tur på ca 60 minuter i Fenixpalatset.
Anmälan senast 1 mars 2016!

Studiebesök på Hansers Kulturbiograf i Stockholm den 15 september 2015

Nu fick Gillets medlemmar möjligheten att besöka Anders Hansers Kulturbiograf i Stockholm (Kommendörsgatan 28). Under nästan två timmar (uppehåll för förfriskningar) fick vi följa med på en resa till/i Indien som Hanser kallar ”Det gudomliga Indien” –en film/dokumentation i panoramaformat.
En otrolig upplevelse i ord och bild. Oförglömlig resa!

Studiebesök på Sjöhistoriska Museet i Stockholm den 28 maj 2015

Under ca en timmes guidning fick vi en visning under temat ”Husets guldkorn”, modeller och glimtar ur den svenska sjöfartens historia, samt att efter guidningen på egen hand se utställningen ”Sex and the Sea” om sjömäns sexualitet som bygger på en rad intervjuer med sjöman. En resa över haven genom fantasier och myter etc. Efteråt intogs gemensamt kaffe i Bistro Östberg.