Välkommen till ett unikt besök i Fenixpalatset/ Citykyrkan den 7 mars kl 13

Fenixpalatset ritades av arkitekt Hjalmar Westerlund och invigdes den 17 januari 1912. Initiativet till bygget av huset kom från den förmögna affärsmannen Carl Smitt som ville att Fenixpalatset skulle vara en lyxkrog med exklusiv inredning i varje rum. Trots flera ägarbyten och en mängd olika aktiviteter i byggnaden så är mycket av husets historia och ursprungsutseende bevarat och än idag ser vi genomgående guld och utsmyckningar på de olika våningsplanen. Konstnären Einar Nerman (som även designat tändsticksaskarna) har illustrerat Fågeln Fenix och palatsets logotyp. På festsalens estrad har dåtidens främsta artister och orkestrar uppträtt bl a Ernst Rolf, som gjorde succé här och drog enormt mycket publik, Karl Gerhard, Jussi Björling, Zarah Leander, Duke Ellington, Coleman Hawkins och en rad olika orkestrar.

Mellan åren 1912-1940 var Fenixpalatset ett av Stockholms ledande krog- och nöjespalats. Därefter köpte Citykyrkan byggnaden och de driver än idag fastigheten.
Det finns väldigt mycket att säga om husets historia, som ger oss en inblick i Sverige och Stockholms historia från tidigt 1900-tal.

Är Du nyfiken så kom med Gillet på detta studiebesök och få en spännande guidad tur på ca 60 minuter i Fenixpalatset.
Anmälan senast 1 mars 2016!

Studiebesök på Hansers Kulturbiograf i Stockholm den 15 september 2015

Nu fick Gillets medlemmar möjligheten att besöka Anders Hansers Kulturbiograf i Stockholm (Kommendörsgatan 28). Under nästan två timmar (uppehåll för förfriskningar) fick vi följa med på en resa till/i Indien som Hanser kallar ”Det gudomliga Indien” –en film/dokumentation i panoramaformat.
En otrolig upplevelse i ord och bild. Oförglömlig resa!

Studiebesök på Sjöhistoriska Museet i Stockholm den 28 maj 2015

Under ca en timmes guidning fick vi en visning under temat ”Husets guldkorn”, modeller och glimtar ur den svenska sjöfartens historia, samt att efter guidningen på egen hand se utställningen ”Sex and the Sea” om sjömäns sexualitet som bygger på en rad intervjuer med sjöman. En resa över haven genom fantasier och myter etc. Efteråt intogs gemensamt kaffe i Bistro Östberg.

Studiebesök i Stora Synagogan i Stockholm den 11 februari 2015

Årets första aktivitet var ett besök i Stora Synagogan i Stockholm.
Under en suverän guidad ledning fick vi ta del av Synagogans arbete, den judiska församlingen och dess verksamhet i Stockholm och om den judiska tron, traditioner och seder. Oerhört givande och intressant. Efter besöket intogs kaffe under gemytlighet i Café Söderberg, Kungsträdgården.

Studiebesök på Riksteatern i Hallunda den 29 september 2014

Gillets medlemmar var inbjudna till publikgenomdrag / öppen repetition av föreställningen ”SAUK FORTFARANDE SKEPTISK – and some fucking music……..”.

Skådespelaren Stefan Sauk och musikern Dimitri Klasson medverkade. En fantastisk föreställning, som varade i 2 timmar och 20 minuter. Föreställningen går i Riksteaterns regi runt vårt avlånga land.

Måleriyrkets Museum den 10 september 2014

Efter sommaruppehållet startade Gillet med ett studiebesök på Måleriyrkets Museum, som är beläget på Brännkyrkogatan 71 i Stockholm. Ett mycket unikt och ”färgrikt” museum. Under guidad ledning fick vi ta del av ett industri- och kultur­historiskt museum med omfattande samlingar av måleribranschens historia. Måleriyrkets Museum startade är 1970 av Målarmästarnas Riksförening och Svenska Målarsällskapet. Målerimuseet är ett unikt och kulturhistoriskt minnesmärke över svensk och nu levande yrkeshistoria.
Ett mycket spännande och givande besök om en del av vår svenska historia.
Efter besöket intogs kaffe på ett närliggande café.

Studiebesök på Filmstadion i Solna den 22 maj 2014

Vårens sista besök ägde rum på Filmstaden i Solna, som är en historisk plats för våra ”gamla” skåde­spelare och filmer. Inga filmer spelas in här i våra dagar, men en plats värd att besöka för att känna filmhistoriens vingslag i en ny filmisk era. Filmstaden i Råsunda/Solna bildades år 1919 på Ivar Kruegers inrådan. Filmstaden är ett minnesmärke över svensk filmhistoria och filmkonst.

Ett mycket givande och intressant besök, en del av vår svenska historia.
Efter besöket intogs kaffe på Portvaktsstugan, som är en del av Filmstaden.