STILFULL HISTORIA

fick vi ta del av under besöket på Slottet på Alla Hjärtans Dag 14 februari. Vi blev efter ett par sena återbud 22 medlemmar och medbjudna Dalslandsvänner som fick ett par timmar laddade med intryck. Det första var väntat: En rigorös säkerhetskontroll i entrén som alla förstod vikten av. De senare intrycken var av andra slag.
Vi togs emot av Förste Hovmarskalk Göran Lithell som berättade om hovets organisation och arbetssätt interfolierat med en presentation av sig själv, sin uppväxt i Fröskog och Åmål, sin utbildning och karriär inom UD och sitt nuvarande arbete. Det publika och det privata blev en helhetsbild som vi uppskattade att få och som gav upphov till många frågor. Göran var mycket tydlig med sin uppskattning av Dalsland som sin uppväxtmiljö och numera sitt Tusculum (även om det senare återfinns strax utanför landskapsgränsen vid
Ömmeln).
Efter stunden med Göran anslöt slottsguiden Per som fortsatte i den öppna och informativa anda som inlett besöket. Han gav oss en timmes rundvandring i representationsutrymmen inklusive Rikssalen och i slottets gästvåning. Övriga utrymmen var öppna för enskilda besök efter guidningen. Utöver att berätta om lokaler och föremål gav Per oss anekdoter och inblickar i dagens och forna dagars hovliv som gav anledning till både skratt och eftertanke. Vi uppskattade hans kunskap och hans fina berättarton.
Gillet tackar Göran Lithell och övriga medarbetare för ett generöst och hjärtligt mottagande i samklang med temat för dagen ifråga.

Dalslänningar på besök i Dalsland

Medlemmar ur Dalslands gille i Stockholm har samlats för en sammankomst i det landskap där medlemmarna har sitt ursprung. Denna gång gjorde man besök på Tollebols kvarn utanför Åmål. Ellionor Moberg på Mötesplats Tollebol hälsade välkommen tillsammans med gillets åmålsbördige ordförande Sven Kajsten.

Dagen till ära var det sol och uppehåll under nästan hela besöket på kvarnen. Efter att man avnjutit kvarnens våfflor berättade Ellionor Moberg om kvarnens historia och om arbetet kring att forma det Tollebols kvarn är idag – en mötesplatsför alla åldrar. Därefter följde en guidad tur i och utanför kvarnen, stallet, museet och handelsboden och hade vädrets makter varit vänligare hade även smedjan och konstutställningen besökts.

Dalslands gille i Stockholm, som bildades 1916, vänder sig till alla dalslänningar i Stockholm med omnejd samt till alla som är intresserade av Dalsland. Förutom årsfest och julfest anordnar man flera återkommande träffar för att hålla kontakten med Dalslands levande.

Niklas Lindstrand

Medlemmar ur Dalslands gille samlade utanför muséet i Tollebol där det just hade gjorts inköp av bland annat olivoljor i handelsboden. Bakre raden från vänster: Emma Åberg, Nybro, Per Wester, Järfälla (Åmål), Marie-Louise Wester, Järfälla, Lena Örtemark, Bengtsfors, Hans Forslund, Norrtälje (Åmål), Carl Magnus Pontén, Stockholm (Gustavsfors), Lars Moberg, Enskede (Tösse och Åmål), Christina och Sven Kajsten, Järfälla (Åmål). Främre raden från vänster: Bo Schagerberg, Nynäshamn (Åmål), Berit Åberg Schagerberg, Nynäshamn, Hans och Ingrid Davidsson, Stockholm (Åmål), Eva Halling, Stockholm, Leif Danielsson, Lidingö (Åmål), Ellionor Moberg, Enskede (Tollebol) och Rigmor Rosenqvist, Solna (Snäcke, Ånimskog)
Ellionor Moberg från Mötesplats Tollebol och Dalslands gilles ordförande Sven Kajsten hälsade välkommen och berättade inledningsvis innan lunchen lite kort om kvarnen och om gillet.
Om bland annat Kupelisa som bodde med sina fyra söner i sin stuga strax intill kvarnen, berättade Ellionor Moberg för Dalslands gilles medlemmar.
Inne i muséet fick deltagarna bland annat höra lagårdskatten Tolle berätta om livet på gården.
Även i den nedre delen av kvarnen guidade Ellionor Moberg och berättade om den nuvarande hjulkvarnen som byggdes år 1875 och om när kvarnen elektrifierades.

Studiebesök i Spökslottet 21 september

Vi var ett 20-tal medlemmar och andra Dalslandsvänner som samlades i solskenet utanför Drottninggatan 116 och gissade vad namnet Spökslottet kunde härröra från. Det fick vi veta i slutet av en intressant guidning genom palatset ledd av institutionens intendent Jeanette
Peterberg. Vi avslöjar det emellertid inte. Man berättar ju inte slutet på en deckare. 

Stockholms universitet (dåvarande Stockholms Högskola) fick palatset i gåva 1924. Vi fick veta hur lokalerna användes för administration, undervisning och forskning då och framgent genom 98 år, vilket var intressant och bitvis förvånande information. Jeanette hade också mycket att berätta om palatsets historia från 1700-talet fram till överlåtelsen till Högskolan. 

Det var ett privatpalats med olika ägare och är som sådant unikt välbevarat. Universitetet har en mycket omfattande konstsamling i palatset som fick viss uppmärksamhet under vår rundtur. Det finns en guidning som enbart inriktas på konstskatterna som några av oss fick lust att delta i. Kanske en idé för Gillet om något år? 

Några av oss diskuterade vidare under en lunch på Tennstopet. Det blev en behagfull avslutning på en intressant förmiddag.

Drottningholmsteatern 17 maj

Vackert men kyligt väder mötte oss utanför Drottningholmsteatern 17 maj. Desto varmare var mottagandet och bemötandet inomhus. En kunnig guide -hon heter lämpligt nog Estelle – gav oss inblickar i och exempel på gustaviansk tid, stil och hovliv parallellt med redogörelsen för teaterns tillkomst och verksamhet. Kunniga deltagare ställde intressanta frågor och aktiviteten kom att bli en seminarieövning i sjuttonhundratalshistoria från monarkens perspektiv. Några hade tagit tillfället i akt att se familjeföreställningen av Skönheten och Odjuret före vår rundvandring. Några slog följe till Karamellan för fika och eftersnack. Allt som allt ett minnesvärt studiebesök för sammanlagt tolv deltagare, varav fem var inbjudna vänner. Fortsätt gärna att bjuda med kompisar på våra aktiviteter. De tillför trevnad och vidgar kretsen.

Friends Arena tisdagen 4 juni

Välkommen på en guidad visning av Friends Arena i Solna tisdagen den 4 juni 2019 kl. 17.00.

(Pendeltåg till Solna station eller tunnelbana till Solna Centrum, sedan buss 502 mot Ulriksdals stn eller buss 505 mot Bagartorp, hållplats ”Arenan”)

Samling kl. 16.45 vid Trappan/Huvudentrén (Gate 2 enligt bif. karta. Busshållsplatsen ”Arenan” är precis mitt emot Gate 2).

Kostnad: 50 kr kontant (jämna pengar tack) eller Swish.

Tillgänglighet: Vissa trappor är oundvikliga och de långa avstånden inuti arenan kan tyvärr inte rekommenderas för personer med nedsatt rörlighet.

Max antal deltagare:  30.

Anmälan senast den 31 maj till Kerstin Sandling – kbm.sandling@gmail.com eller tel. 0730 25 30 95.

Karta över Friends Arena:

LADDA NER

Besök på Ersta Diakoni

Den 8 maj 2019 gjorde Dalslands Gille i Stockholm besök på Ersta Diakoni. Vi fick en guidning av museet. Som guide hade vi Ulla Petersen som tidigare tjänstgjort som diakonissa. Hon har dessutom anknytning till Dalsland. Ursprungligen kommer hon från Säffle, och tog studenten i Åmål.

Vi fick en mycket intressant genomgång av Erstas historia. Besöket avslutades med en lunchkonsert i Ersta kyrka och en god lunch i Ersta Diakonis egen restaurant, Ersta Terrass, med utsikt över Stockholm.

Gruppbild från besöket på Ersta

Guidad visning av Ersta Diakoni den 8 maj 2019

Välkommen till Ersta diakoni, Erstagatan 1, Stockholm.

  • 10.45 – Samling vid Portvalvet
  • 11.00 – Guidad visning av muséet
  • 12.10 – Vårkonsert i kyrkan (30 min.)

Kostnad: 50 kr kontant (jämna pengar, tack) eller Swish. Därefter kan man fika eller äta llunch i restaurangen om man så önskar. Då betalar var och en för sig själv.

Anmälan senast den 6 maj till Kerstin Sandling – kbm.sandling@gmail.com tel. 0730 25 30 95

För ytterligare info, se: