Det årliga sommarbesöket i Dalsland

Den 12 juli, mitt i Bluesen, mötte 14 medlemmar från Dalslands gille upp vid Tollebols kvarn. Vi samlades nere vid fallet där ett lunchbord var dukat för oss.

I väntan på lunchvåfflor gick vi laget runt och presenterade oss. Två gamla stammisar hade anslutit sig. Det var Alf och Kerstin, Alf från Brålandaslätten och Kerstin från Halland, så roligt. Ordförande Sven Kajsten med fru kom resande med bil från Stockholm. Per Wester med gäster samt Hans Forslund, Niklas Lindström och Lena Örtemark fanns på plats. Ellionor och Lars Moberg hälsade alla välkomna till Kvarnen.

Efter lunchen gjorde vi en rundvandring på Mötesplats Tollebols kvarn. Området har anor från medeltiden. En plats som enligt Landsarkivets skrifter är väl värd att bevara.

Kanske var det kyrkans män som installerade en kvarn vid fallet. Det sammanfaller i tid med när Edsleskog tegelkyrka uppfördes. Det finns en mjölnarlängd på dörren inne i Kvarnen. Den förste nedtecknade mjölnaren som nämns är från 1700-talets början. De sista mjölnarna var tre generationer

Karl-Fredrik Andreasson, Ville Karlsson och Ove Karlsson. Kvarnen tillhörde prästgården Tollebol men köptes 1963 av Åmåls kommun som då hade planer på att bygga en kraftstation på plats. Det blev inget med den satsningen och kvarnen med smedja och stall började förfalla. 1990 bildades Åmåls västra byalag. Byalaget ville restaurera och vårda kvarnen och omgivningarna. Så är det fortfarande.

2017 lämnade byalaget och Åmåls kommun in en ansökan om EU-bidrag för landsbygdsutveckling, ett s.k. Leaderprojekt. Ansökan beviljades och en upprustning av hela mjölnarbostället med kvarn, smedja, ladugård, jordkällare och stuga genomfördes. Mötesplats Tollebolskvarn invigdes sommaren 2018. Besöket på Kvarnen avslutades med Bluesunderhållning från scenen ”Mjölkbordet”.

Dalslands Gilles medlemsgrupp fortsatte in till Åmål för ytterligare ett besök i hembygden.

Per Enger välkomnade oss och bjöd på eftermiddagskaffe i källarvalven i Engersgården på Södra Ågatan. Gården byggdes under 1700-talet. Den är belägen vid Gamla kyrkan och har 3 minuters promenad till bad, gästhamn och torg. Per berättar gårdens historia och de unika källarvalven med namnteckningar från över 300 gäster. Per har i en bok sammanställt gästernas livshistorier, var och en med sin unika berättelse. Gården är varsamt restaurerad av Per Enger med familj. I salongerna finns bl.a. konst av kända Dalslandsmålare. Gården kommer att förvaltas av familjen också framöver. En klenod i kvarteren runt Gamla kyrkan och Plantaget, Åmåls gamla torg, med Dahlgrensgården och Vågmästargården vid Åmålsåns utlopp i Vänern.

Ellionor Moberg