STILFULL HISTORIA

fick vi ta del av under besöket på Slottet på Alla Hjärtans Dag 14 februari. Vi blev efter ett par sena återbud 22 medlemmar och medbjudna Dalslandsvänner som fick ett par timmar laddade med intryck. Det första var väntat: En rigorös säkerhetskontroll i entrén som alla förstod vikten av. De senare intrycken var av andra slag.
Vi togs emot av Förste Hovmarskalk Göran Lithell som berättade om hovets organisation och arbetssätt interfolierat med en presentation av sig själv, sin uppväxt i Fröskog och Åmål, sin utbildning och karriär inom UD och sitt nuvarande arbete. Det publika och det privata blev en helhetsbild som vi uppskattade att få och som gav upphov till många frågor. Göran var mycket tydlig med sin uppskattning av Dalsland som sin uppväxtmiljö och numera sitt Tusculum (även om det senare återfinns strax utanför landskapsgränsen vid
Ömmeln).
Efter stunden med Göran anslöt slottsguiden Per som fortsatte i den öppna och informativa anda som inlett besöket. Han gav oss en timmes rundvandring i representationsutrymmen inklusive Rikssalen och i slottets gästvåning. Övriga utrymmen var öppna för enskilda besök efter guidningen. Utöver att berätta om lokaler och föremål gav Per oss anekdoter och inblickar i dagens och forna dagars hovliv som gav anledning till både skratt och eftertanke. Vi uppskattade hans kunskap och hans fina berättarton.
Gillet tackar Göran Lithell och övriga medarbetare för ett generöst och hjärtligt mottagande i samklang med temat för dagen ifråga.

Adventskaffe

Välkommen till Dalslands Gilles Adventskaffe på Södergården Götgatan 37, Stockholm (Blå salongen). Fredagen den 1 december 2023 kl. 14.30–16.30.

Glögg, Södergårdens traditionella adventskaffe med hembakt tilltugg,
glam och gamman. Allsången leds även i år av Marie-Louise och Per
Wester.
Vinstdragning på entrébiljett som delas ut vid ankomst. (Obs. Ta inte
med vinster.)

Kostnad: 150 kr

Betalning till Plusgiro 5 06 56-8 eller Swish 0708279921, Rigmor
Rosenqvist tillhanda senast den 23 november. Meddela vid
anmälan om ni önskar glutenfritt.

Släkt och vänner är också välkomna.

1 april 2023 – allvar och skämt i gamman

Gillet höll årsmöte och vårfest lördag 1 april på Oscarshemmet.

Det öppnade för aprilskämt naturligtvis, men vi höll oss på ett seriöst plan under det inledande föreningsmötet som leddes av mötesordföranden Mauritz Wallin. Protokollet fördes rutinerat av Rigmor Rosenqvist. När det har granskats och vederbörligen signerats sänds det till samtliga medlemmar och läggs ut på hemsidan. I detta sammanhang nämner vi bara att avgående förtroendevalda avtackades: Kenth Svensson och Leif Danielson i styrelsen, Berit Olofsson och Ann-Marie Jemdahl i valberedningen, revisorerna Jan Enger och Bertil Nilsson. Dessa trotjänare avtackades av tillträdande ordföranden Sven Kajsten.

Efter årsmötet vidtog vårfesten. Utomhus var det klen vårstämning men i vår fest desto mer. Buffén från Helenas Catering smakade vår och dukningen signerad Ellionor Moberg och Eva Halling förstärkte känslan. Dryckerna, omsorgsfullt valda av vår konnässör Leif Danielson, gjorde avgörande insatser för feststämningen. Musikunderhållningen, exekverad av mor Helena Olsson och dotter Sara Larsson från Ånimskog, uppskattades hör- och synbart av de drygt trettio festdeltagarna.

Det märktes under kvällen att vi är ett “gille” i bemärkelsen “brödraskap (under medeltiden), hvars medlemmar sammankommo till gemensamma andaktsöfningar, nöjen och dryckeslag”. I vårt fall stämmer “nöjen” bäst. Om vi ska sammanfatta Gillets mission i ett ord så måste det bli “träffas”. Årets vårfest var inget undantag: Vi som deltog visade tydligt att vi uppskattade att träffas. Och vi kände att vi vill träffa än fler Dalslänningar och Dalslandsvänner i våra fortsatta aktiviteter.

Tack Stefan Moberg

för den fina lördagseftermiddagen 4 mars i Hjorthagens Kulturhus! Vi var tio medlemmar i Gillet som fick en guidad tur med beskrivning av den mångfacetterade verksamheten i huset och en trevlig kaffestund i väntan på huvudattraktionen: Konsert av Södra Bergens Balalajkor med gästartister till förmån för Gammalsvenskby i Ukraina.

Det rådde naturligtvis en behärskad stämning hos publiken inför en konsert som tillkommit mot en så vemodig bakgrund som kriget i Ukraina. Några frågade sig hur just den ensemble som betytt mest för att bekantgöra rysk folkmusik skulle hantera dagens konfliktsituation. Det gjorde musikanterna med elegans och trovärdighet. Repertoaren dominerades av ukrainsk musik blandad med georgisk, jämtländsk, uppländsk och rysk. Taube kom också med i form av Vals på Mysingen. De ryska inslagen var sånger som även ingår i ukrainsk visskatt, som fortsatt sjungs av ukrainska flyktingar och som därmed känns emotionellt sanktionerade.

Södra bergens Balalajkor är en ensemble av amatörer som lika gärna kunde vara yrkesmusiker. 22 medlemmar trakterade vid detta tillfälle balalajkor av olika storlekar och utföranden plus dragspel och märkliga rytm- och träblåsinstrument. De bytte obesvärat mellan olika instrument på ett sätt som förmedlade genuin musikalitet i den fullsatta lokalen. I vissa nummer sjöng ensemblen eller delar av den fina körarrangemang. Hela konserten präglades av spelglädje och humor.

Gästsolister var Cajsa Ekstav på nyckelharpa och Cecilia Zilliacus på violin. Båda är välrenommerade artister på den svenska musikscenen och deras framträdande med Södra Bergens Balalajkor motsvarade allas förväntningar.

Konserten inbringade ca 25000 kr. som säkert kommer till god nytta i Gammalsvenskby. Och den gav oss lyssnare ett lyft. Den krigiska, lugubra utgångspunkten förbyttes faktiskt i hopp och framtidstro. Så fungerar konst när den är som bäst.

/

Välkommen till Gillets vårfest lördag 1 april 17.00

Varmt välkommen till Dalslands Gilles vårfest på Oscarshemmet, Rigagatan 3, Stockholm. Vårfesten startar med Årsmötet som börjar 17.00. Direkt efter mötet följer mingel med välkomstdrink och en varierad vårbuffé signerad Helenas Catering. DUO INA (mor och dotter) från Ånimskog underhåller med sång under kvällen.

Medlemspriset för välkomstdrink, buffé och underhållning är 430kr per person. Icke medlemmar betalar 480kr per person. Drycker beställs och betalas vid anmälan. Rött och vitt vin med och utan alkohol, öl med och utan alkohol samt bordsvatten finns att beställa. Vin och öl betingar ett enhetspris av 50kr per glas respektive burk, bordsvatten 30kr per flaska.

Anmälan sker till Rigmor Rosenqvist, rosenqvistrigmor@ gmail.com eller telefon 070-8279921, senast 25 mars. Ange i anmälan önskade drycker och antal. Betalning till Plusgiro 50656-8 eller via Swish till 070-8279921 vid anmälan eller senast 25 mars.

Vänligen klicka på länken nedan för att ta del av kompletterande, viktig, information:

Gillets inbjudan Vårfest 1 april 2023

Adventskaffet den 9 december

Vi blev ett tjugotal Dalslänningar och Dalslandsvänner som lockades av glöggdoften och allt annat som kännetecknar Adventskaffet på Södergården. Det är en gammal tradition nu med glögg, kaffe, lussekatter, pepparkakor, allsång och lotteri. Och inte minst en god stämning med glada och varma skratt.

Årets Adventskaffe hade allt detta traditionella plus nyheten att Marie-Louise och Per Wester ledde allsången. Det blev styrka och schvung i sången till Maries taktfasta pianokomp och försångare Pers tonsäkra baryton.

Vi lämnade Södergården med julstämning i sinnet och även lite saknad: Det var ju sista träffen för i år.

Klubbmästeriet tackar för i år, önskar god jul och gott nytt år då vi hoppas återse många medlemmar vid nya sammankomster i 2023 års program. Väl mött!

Guidad visning av Drottningholms Slottsteater tisdag 17 maj kl. 14

Följ med på en guidad visning av det som sägs vara världens äldsta i drift varande teaterlokal. Teatern uppfördes 1766 för drottning Lovisa Ulrika men förknippas kanske mer med Gustav III, som såg till att den fick en första glansperiod från 1777.

Visningen kan kombineras med en föreställning av Skönheten och Odjuret, en familjeföreställning på ca en timme med start kl. 10.00 och kl. 12.30. De som vill se föreställningen köper lämpligen biljetter på Ticketmaster.se.

Den guidade visningen startar kl. 14 och kostar 150 kronor per person. Betalning emotses senast fredag 13 maj till Plusgiro 50656-8 eller via Swish till 0708279921. Anmälan om deltagande sker till sven@hilding.se eller telefon 0707948474 senast 13 maj.

För ytterligare information vänligen klicka på:

Drottningholms-Slottsteater-17-maj-2022.pdf

Information Gillets Årsmöte 2021

Hej Alla Dalslänningar!

Det är tråkigt och ledsamt att inte ha våra traditionella sammankomster och aktiviteter men vi blickar framåt och förhoppningsvis har alla fått sin vaccination vid sommarens slut.

Då vi idag inte kan ha ett fysiskt Årsmöte-Vårfest har Styrelsen beslutat att flytta årsmötet till Årsmöte-Höstfest.

Vi återkommer med kallelse i god tid.

Med bästa hälsningar

Dalslands Gille i Stockholm

Styrelsen

Information från Styrelsen

Bäste Medlem!

Först hoppas vi att Ni Alla mår bra i denna Covid-19 tid. I dagsläget har vi fått ta ett steg tillbaka.

Har planerat vårt ordinarie Adventskaffe hos SysterOBror men vi beslutade avboka denna aktivitet då Folkhälsomyndigheten kom med ändrade regler och rekommendationer den 3 nov. 2020.

Vår klubbmästare har några förslag på aktiviteter utomhus till våren och sommaren/hösten som vi återkommer med under förutsättningen en lättnad i Covid-19.

Inkom gärna med Synpunkter och vi efterlyser Idéer från Er på Aktiviteter.

Med vänlig hälsning

DALSLANDS GILLE I STOCKHOLM

Styrelsen