Dalslänningar på besök i Dalsland

Medlemmar ur Dalslands gille i Stockholm har samlats för en sammankomst i det landskap där medlemmarna har sitt ursprung. Denna gång gjorde man besök på Tollebols kvarn utanför Åmål. Ellionor Moberg på Mötesplats Tollebol hälsade välkommen tillsammans med gillets åmålsbördige ordförande Sven Kajsten.

Dagen till ära var det sol och uppehåll under nästan hela besöket på kvarnen. Efter att man avnjutit kvarnens våfflor berättade Ellionor Moberg om kvarnens historia och om arbetet kring att forma det Tollebols kvarn är idag – en mötesplatsför alla åldrar. Därefter följde en guidad tur i och utanför kvarnen, stallet, museet och handelsboden och hade vädrets makter varit vänligare hade även smedjan och konstutställningen besökts.

Dalslands gille i Stockholm, som bildades 1916, vänder sig till alla dalslänningar i Stockholm med omnejd samt till alla som är intresserade av Dalsland. Förutom årsfest och julfest anordnar man flera återkommande träffar för att hålla kontakten med Dalslands levande.

Niklas Lindstrand

Medlemmar ur Dalslands gille samlade utanför muséet i Tollebol där det just hade gjorts inköp av bland annat olivoljor i handelsboden. Bakre raden från vänster: Emma Åberg, Nybro, Per Wester, Järfälla (Åmål), Marie-Louise Wester, Järfälla, Lena Örtemark, Bengtsfors, Hans Forslund, Norrtälje (Åmål), Carl Magnus Pontén, Stockholm (Gustavsfors), Lars Moberg, Enskede (Tösse och Åmål), Christina och Sven Kajsten, Järfälla (Åmål). Främre raden från vänster: Bo Schagerberg, Nynäshamn (Åmål), Berit Åberg Schagerberg, Nynäshamn, Hans och Ingrid Davidsson, Stockholm (Åmål), Eva Halling, Stockholm, Leif Danielsson, Lidingö (Åmål), Ellionor Moberg, Enskede (Tollebol) och Rigmor Rosenqvist, Solna (Snäcke, Ånimskog)
Ellionor Moberg från Mötesplats Tollebol och Dalslands gilles ordförande Sven Kajsten hälsade välkommen och berättade inledningsvis innan lunchen lite kort om kvarnen och om gillet.
Om bland annat Kupelisa som bodde med sina fyra söner i sin stuga strax intill kvarnen, berättade Ellionor Moberg för Dalslands gilles medlemmar.
Inne i muséet fick deltagarna bland annat höra lagårdskatten Tolle berätta om livet på gården.
Även i den nedre delen av kvarnen guidade Ellionor Moberg och berättade om den nuvarande hjulkvarnen som byggdes år 1875 och om när kvarnen elektrifierades.

Välkomna till Mötesplats Tollebols kvarn den 7 juli 2023

Kvarnen är belägen vid Åmålsån, ett vattendrag som är cirka en mil långt. Det börjar vid sjön Kalven och rinner ut i Vänern i Åmål. Staden har troligtvis fått sitt namn efter åns utlopp. Åmålsån slingrar sig genom landskapet från väst till öst. På sträckan finns sju vattenfall. Det vid kvarnen är det fjärde och mittersta. Hela området runt kvarnen har under de senaste åren formats till Mötesplats Tollebolskvarn tack vare stöd från EU:s landsbygdsutvecklingsmedel. Det är idag en mötesplats för alla åldrar. Området ligger på promenad-och cykelavstånd endast 3 km väster om Åmål mot Bengtsfors.

Vi börjar besöket klockan 12 med Våffellunch i den gamla kvarnen med anor från medeltiden. Kanske var det munkar som kom med hantverket att mala spannmål här när
katedralen i Edsleskog byggdes. Därefter blir det guidning av Mötesplats Tollebolskvarn, smedjan, museet, handelsboden, konstutställningen och möte med djur och natur. Tid för hela besöket ca 2 timmar.

Lunch och guidning: 220 kronor

Anmälan görs till Rigmor Rosenqvist senast den 30 juni på telefon 0708-279921
eller e-post rosenqvistrigmor@gmail.com. Betalning till Plusgiro 5 06 56–8
eller Swish 0708279921, Rigmor Rosenqvist senast den 5 juli 2023.

VARMT VÄLKOMNA!

Hembygdsgården Lerkorgen

Lerkrogen, en pärla söder om Söder.
Inbäddad i försommargrönska ligger Hembygdsgården Lerkrogen i Brännkyrka församling. Vi var tretton personer från Dalslands Gille som slöt upp den 23 maj på adressen Götalandsvägen 224, endast några hundra meter från Älvsjö station och centrum. I Lerkrogens trädgård möttes vi av blomstrande förgätmigej och på tröskeln till krogen togs vi emot av tidigare ordförande Anita Lundin som hälsade oss välkomna. En trappa upp i trivsamma rum stod kaffeborden dukade. Donald Molander ny ordförande och Bodil Andreasen, servade oss kaffe med smörgås och kakor.

Brännkyrka Hembygdsförening bildades 1941. De hyr Lerkrogen av Stockholms stad. Byggnaden är ursprungligen från 1600-talet och har periodvis använts som vägkrog vid Göta landsväg. Vid den tiden var detta huvudvägen till Stockholm från Götaland i söder. Ursprungligen låg krogen några hundra meter från Brännkyrka kyrka, cirka 600 meter från nuvarande plats. Det krävdes många års uppvaktning till myndigheter och politiker för att få den nedmonterade Lerkrogen uppförd på sin nuvarande tomt. 1986 kunde Hembygdsföreningen flytta in och har under åren utvecklat verksamheten och ökat medlemsantalet. I rummen finns möbler, bruksföremål, tavlor, böcker och kartor från gårdarna runt om, Årsta gård, Solberga, Älvsjö, Västberga, Långbro med flera.

Hembygdsföreningen finns och verkar i Brännkyrka och Vantör församlingar med omnejd i södra Stockholm. Föreningens målsättning är att värna om bygdens kulturvärden och minnesmärken samt att dokumentera lokalhistorien från äldsta tider till nutid. Man bevakar oersättliga minnesmärken så de inte skövlas och att inga onödiga ingrepp sker i känslig miljö. Föreningen vill sprida kunskap genom möten, föredrag, utflykter, publikationer och kurser. Här finns ett omfattande eget bibliotek med egenproducerat material och andra böcker. Boken Brännkyrka 100 år blev en bästsäljare. Som medlem i föreningen får man ett exemplar av årsboken samt vår- och höstprogram med stort utbud av aktiviteter. Det är en imponerande verksamhet som bedrivs.

Dalsland Gilles ordförande Sven Kajsten tackade Hembygdsföreningen för ett väl mottagande och gott kaffe. Särskilt tack framfördes till Anita Lundin som med stort engagemang berättade om Lerkrogen, bygdens och föreningens historia samt aktuell verksamhet.
Ellionor Moberg

Besök på Ersta Diakoni

Den 8 maj 2019 gjorde Dalslands Gille i Stockholm besök på Ersta Diakoni. Vi fick en guidning av museet. Som guide hade vi Ulla Petersen som tidigare tjänstgjort som diakonissa. Hon har dessutom anknytning till Dalsland. Ursprungligen kommer hon från Säffle, och tog studenten i Åmål.

Vi fick en mycket intressant genomgång av Erstas historia. Besöket avslutades med en lunchkonsert i Ersta kyrka och en god lunch i Ersta Diakonis egen restaurant, Ersta Terrass, med utsikt över Stockholm.

Gruppbild från besöket på Ersta

Frukostmöte

Den 21/1 var Dalslands Gille inbjudna till frukostmöte och föredrag på Hasselbacken under ledning av moderator Anders Abenius. Gillet representerades av Kerstin Sandling och Sven Kajsten.
Först inledde Amelia Adamo med ett föredrag om sin kärlek till Dalsland. Övriga föredragshållare var:

  • Linda Bjerke, doktor i nationalekonomi
  • Magnus Olsson, vd Dalslands Sparbank
  • Günther Mårder, vd Företagarna
  • Anders Källström, vd och koncernchef LRF

Därefter  berättade företagare från Dalsland om fördelar, möjligheter och utmaningar.

Efter en liten debatt avslutades en intressant och trevlig förmiddag.