Åmål

Åmål – Dalslands stad

Åmål är Dalslands enda stad och det har den varit sedan staden fick sina stadsprivilegier den 1 april 1643 av drottning Kristinas förmyndarregering. Stadens anläggning är en direkt regeringsåtgärd för att stoppa landsköpshandeln och framför allt timmerhandeln på Norge. Men myndigheterna lyckades aldrig stävja smugglingen. För skogsägarna var gränshandeln viktig. Idag är Åmål centralorten i Åmåls kommun i Västra Götalands län och som andra orter i Dalsland har man nära kontakt med Norge.

Torggatan
Kungsgatan leder ner till torget och idag är Stadshotellet ett välbesökt hotell
Kungsgatan

År 2002 tilldelades Åmål utmärkelsen Årets Stadskärna i Sverige. I den internationella tävlingen Livcom Awards 2005, som avgjordes i La Coruña i Spanien, kom Åmål på en andraplats och kunde då kalla sig själva för världens näst bästa småstad.

Tingshuset

Åmål är beläget på båda sidor om Åmålsån, som från väst till öst flyter genom staden och mynnar ut i Åmålsviken i Vänern. På vykortet ovan ser man direktör Almgrens villa bredvid Tingshuset. De byggdes efter branden 1901.
Staden har i sina centrala delar en regelbunden stadsplan. Medelpunkten är torget invid Åmålsån som delar staden i en nordlig och en sydlig hälft.

Åmål har två framgångsrika fotbollslag, det ena mer framgångsrikt än det andra enligt vissa.

Järnpiller

Båda lagen stärker sin kondition med Blauds sockrade järnpiller som de köper på apoteket lejonet i Åmål. Vid matcherna bor stadens utsocknes huliganer på Stadshotellet medan stadens poliskonstapel bevakar hotellet.