Gillets vinprovning den 30 september

På temat ”Världens främsta rödvinsregioner” berättade Dalslands förste sommelier, den kunnige Sten Svenhage, att enligt honom är dessa Bordeaux, Bourgogne, Rhone, Piemonte och Toskana.
Ett mycket trevligt, lättsamt och lärorikt föredrag. Sten hade också ordnat en liten tävling, där vi, efter att ha smakat de olika vinerna, skulle gissa vilket som var vad. ”Ja hur var det nu han sa? Något vin smakar svarta vinbär, något är brunaktigt, rökigt och doftar lavendel. Ett annat har en tydlig doft av tjära, och något smakar kakao och kanel”.
Det var inte lätt för oss noviser! Endast 2 av 24 deltagare hade alla fem rätt.

Dock en mycket lyckad och trevlig kväll och efter vinprovningen njöt vi av sallad och delikata pajer lagade av Gillets gourmetkockar Eva  och Kerstin!

 

Frukostmöte

Den 21/1 var Dalslands Gille inbjudna till frukostmöte och föredrag på Hasselbacken under ledning av moderator Anders Abenius. Gillet representerades av Kerstin Sandling och Sven Kajsten.
Först inledde Amelia Adamo med ett föredrag om sin kärlek till Dalsland. Övriga föredragshållare var:

  • Linda Bjerke, doktor i nationalekonomi
  • Magnus Olsson, vd Dalslands Sparbank
  • Günther Mårder, vd Företagarna
  • Anders Källström, vd och koncernchef LRF

Därefter  berättade företagare från Dalsland om fördelar, möjligheter och utmaningar.

Efter en liten debatt avslutades en intressant och trevlig förmiddag.

Ett Dalsland i tillväxt

Ett Dalsland i Tillväxt besökte Stockholm den 20-21 januari. Deras syfte är att få Dalslänningar, men även andra, att flytta till Dalsland. Företagen letar efter kompetent arbetskraft.
Den 20/1 besöktes Junibacken av över femhundra personer, där även flera från Dalslands Gille syntes i folkmängden.

Gillets Höstfest den 20 oktober 2017

Gillets Höstfest ägde rum i Druidborgens lokaler och genomfördes traditionsenligt. Efter välkomstdrink och mingel intogs delikat måltid, glada samtal och skratt. Säkerhetsrådgivare Jan Kavlemo berättade fascinerande om Nationella Insatsstyrkan.

Höstfesten den 23 oktober 2015

Höstfesten ägde rum i Druidborgens lokaler och genomfördes traditionsenligt. I denna fest deltog ca 40 personer. Efter välkomstdrink och mingel intogs en delikat måltid, glada samtal och skratt. Lotteri, auktion och allsång.

Kvällens underhållning var en inbjuden gäst – författaren och journalisten Charlotte Wadenbrant (ursprungligen från Bäckefors), som berättade om dalsländska dialekter utifrån sin bok ”Dalsländsk dialektordbok”. Mycket givande och lärorikt om vår dialekt.

En mycket trevlig afton som alltid när dalslänningar träffas. Lotteri, sång och glädje.