1 april 2023 – allvar och skämt i gamman

Gillet höll årsmöte och vårfest lördag 1 april på Oscarshemmet.

Det öppnade för aprilskämt naturligtvis, men vi höll oss på ett seriöst plan under det inledande föreningsmötet som leddes av mötesordföranden Mauritz Wallin. Protokollet fördes rutinerat av Rigmor Rosenqvist. När det har granskats och vederbörligen signerats sänds det till samtliga medlemmar och läggs ut på hemsidan. I detta sammanhang nämner vi bara att avgående förtroendevalda avtackades: Kenth Svensson och Leif Danielson i styrelsen, Berit Olofsson och Ann-Marie Jemdahl i valberedningen, revisorerna Jan Enger och Bertil Nilsson. Dessa trotjänare avtackades av tillträdande ordföranden Sven Kajsten.

Efter årsmötet vidtog vårfesten. Utomhus var det klen vårstämning men i vår fest desto mer. Buffén från Helenas Catering smakade vår och dukningen signerad Ellionor Moberg och Eva Halling förstärkte känslan. Dryckerna, omsorgsfullt valda av vår konnässör Leif Danielson, gjorde avgörande insatser för feststämningen. Musikunderhållningen, exekverad av mor Helena Olsson och dotter Sara Larsson från Ånimskog, uppskattades hör- och synbart av de drygt trettio festdeltagarna.

Det märktes under kvällen att vi är ett ”gille” i bemärkelsen ”brödraskap (under medeltiden), hvars medlemmar sammankommo till gemensamma andaktsöfningar, nöjen och dryckeslag”. I vårt fall stämmer ”nöjen” bäst. Om vi ska sammanfatta Gillets mission i ett ord så måste det bli ”träffas”. Årets vårfest var inget undantag: Vi som deltog visade tydligt att vi uppskattade att träffas. Och vi kände att vi vill träffa än fler Dalslänningar och Dalslandsvänner i våra fortsatta aktiviteter.

Tack Stefan Moberg

för den fina lördagseftermiddagen 4 mars i Hjorthagens Kulturhus! Vi var tio medlemmar i Gillet som fick en guidad tur med beskrivning av den mångfacetterade verksamheten i huset och en trevlig kaffestund i väntan på huvudattraktionen: Konsert av Södra Bergens Balalajkor med gästartister till förmån för Gammalsvenskby i Ukraina.

Det rådde naturligtvis en behärskad stämning hos publiken inför en konsert som tillkommit mot en så vemodig bakgrund som kriget i Ukraina. Några frågade sig hur just den ensemble som betytt mest för att bekantgöra rysk folkmusik skulle hantera dagens konfliktsituation. Det gjorde musikanterna med elegans och trovärdighet. Repertoaren dominerades av ukrainsk musik blandad med georgisk, jämtländsk, uppländsk och rysk. Taube kom också med i form av Vals på Mysingen. De ryska inslagen var sånger som även ingår i ukrainsk visskatt, som fortsatt sjungs av ukrainska flyktingar och som därmed känns emotionellt sanktionerade.

Södra bergens Balalajkor är en ensemble av amatörer som lika gärna kunde vara yrkesmusiker. 22 medlemmar trakterade vid detta tillfälle balalajkor av olika storlekar och utföranden plus dragspel och märkliga rytm- och träblåsinstrument. De bytte obesvärat mellan olika instrument på ett sätt som förmedlade genuin musikalitet i den fullsatta lokalen. I vissa nummer sjöng ensemblen eller delar av den fina körarrangemang. Hela konserten präglades av spelglädje och humor.

Gästsolister var Cajsa Ekstav på nyckelharpa och Cecilia Zilliacus på violin. Båda är välrenommerade artister på den svenska musikscenen och deras framträdande med Södra Bergens Balalajkor motsvarade allas förväntningar.

Konserten inbringade ca 25000 kr. som säkert kommer till god nytta i Gammalsvenskby. Och den gav oss lyssnare ett lyft. Den krigiska, lugubra utgångspunkten förbyttes faktiskt i hopp och framtidstro. Så fungerar konst när den är som bäst.

/

Välkommen till Gillets vårfest lördag 1 april 17.00

Varmt välkommen till Dalslands Gilles vårfest på Oscarshemmet, Rigagatan 3, Stockholm. Vårfesten startar med Årsmötet som börjar 17.00. Direkt efter mötet följer mingel med välkomstdrink och en varierad vårbuffé signerad Helenas Catering. DUO INA (mor och dotter) från Ånimskog underhåller med sång under kvällen.

Medlemspriset för välkomstdrink, buffé och underhållning är 430kr per person. Icke medlemmar betalar 480kr per person. Drycker beställs och betalas vid anmälan. Rött och vitt vin med och utan alkohol, öl med och utan alkohol samt bordsvatten finns att beställa. Vin och öl betingar ett enhetspris av 50kr per glas respektive burk, bordsvatten 30kr per flaska.

Anmälan sker till Rigmor Rosenqvist, rosenqvistrigmor@ gmail.com eller telefon 070-8279921, senast 25 mars. Ange i anmälan önskade drycker och antal. Betalning till Plusgiro 50656-8 eller via Swish till 070-8279921 vid anmälan eller senast 25 mars.

Vänligen klicka på länken nedan för att ta del av kompletterande, viktig, information:

Gillets inbjudan Vårfest 1 april 2023

Gillets Adventskaffe fredagen den 9 december

Välkommen till Gillets Adventskaffe fredagen den 9 december 2022 kl. 14.30-17.00. Anmälan senast den 2 december 2022 till rosenqvistrigmor@gmail.com eller tel. 0708 279921.

För mer detaljerad information, vänligen klicka på länken nedan!

Studiebesök i Spökslottet 21 september

Vi var ett 20-tal medlemmar och andra Dalslandsvänner som samlades i solskenet utanför Drottninggatan 116 och gissade vad namnet Spökslottet kunde härröra från. Det fick vi veta i slutet av en intressant guidning genom palatset ledd av institutionens intendent Jeanette
Peterberg. Vi avslöjar det emellertid inte. Man berättar ju inte slutet på en deckare. 

Stockholms universitet (dåvarande Stockholms Högskola) fick palatset i gåva 1924. Vi fick veta hur lokalerna användes för administration, undervisning och forskning då och framgent genom 98 år, vilket var intressant och bitvis förvånande information. Jeanette hade också mycket att berätta om palatsets historia från 1700-talet fram till överlåtelsen till Högskolan. 

Det var ett privatpalats med olika ägare och är som sådant unikt välbevarat. Universitetet har en mycket omfattande konstsamling i palatset som fick viss uppmärksamhet under vår rundtur. Det finns en guidning som enbart inriktas på konstskatterna som några av oss fick lust att delta i. Kanske en idé för Gillet om något år? 

Några av oss diskuterade vidare under en lunch på Tennstopet. Det blev en behagfull avslutning på en intressant förmiddag.

Gillets höstfest 21 oktober 2022

Varmt välkommen till Dalslands Gilles höstfest på Oscarshemmet, Rigagatan 3, Stockholm. Vi startar med välkomstdrink och mingel följt av en vildmarksbuffé från Helenas Catering. Ulla Olsson, bördig från Svanskog, underhåller under kvällen. 

Medlemspriset för välkomstdrink, buffé och underhållning är 300kr per person. Icke medlemmar betalar 400kr per person. Drycker beställs och betalas vid anmälan. Vin och öl betingar ett enhetspris av 40kr per glas, bordsvatten 30kr per flaska.

Anmälan sker till Rigmor Rosenqvist, rosenqvistrigmor@ gmail.com eller telefon 070-8279921, gärna före 10 oktober. Ange  i anmälan önskade drycker och antal.

Betalning till Plusgiro 50656-8 eller via Swish till 070-8279921 vid anmälan eller senast 17 oktober.

Vänligen klicka på länken nedan för att ta del av kompletterande, viktig, information:

Dalslands Gille Höstfest 21 okt.2022

Nationaldagsfirandet 2022

GILLET I FINT SÄLLSKAP PÅ SKANSEN

Gillets sista publika aktivitet under våren 2022 blev vår traditionsenliga medverkan i nationaldagsfirandet. Vi startade i den orkesterledda processionen från Kungsträdgården med fem personer, Gillet-skylten och Dalslandsfanan. Precis efter starten anslöt en sjätte dalslänning, minimalt försenad. Stora åskådarskaror visade oss hör- och synbar uppskattning där vi gick mellan en grupp officerare och ett gäng poliser, båda med några pensionsår på nacken. Strax efter Djurgårdsbron anslöt ytterligare fem dalslandsvänner och den svenska fanan. Polisveteranerna bakom oss kände igen en av våra nytillkomna och välkomnade honom att gå även i deras grupp. God stämning i ledet, alltså.

Väl framme vid Solliden delades vi raskt i två kategorier, fan- och skyltbärare resp. övriga. Vi som hänvisades till platsen för fanborgen hade framför oss två timmar av stillastående, emellanåt avbrutet av flaggexercis, inte med den bästa vinkeln mot scenen. Övriga tilldelades bra sittplatser med god sikt mot händelserna och bra högtalarljud. (Detta nämnt som ett tips till alla som vill delta nästa år.)

Programmet behöver knappast refereras. Läsare av dessa rader torde ha sett det i TV.

Det kändes bra att exponera Gillet i det kluster av offentlighet och civilsamhälle som deltar i firandet. När kungafamiljen, talmannen, ÖB, alla partiledare utom en, ett antal regeringsmedlemmar, landshövdingar och andra högdjur samlas på en liten solbelyst yta känns det som ett koncentrat av nationen som man bara kan förhålla sig positivt till. Kom gärna med nästa år.

/

Drottningholmsteatern 17 maj

Vackert men kyligt väder mötte oss utanför Drottningholmsteatern 17 maj. Desto varmare var mottagandet och bemötandet inomhus. En kunnig guide -hon heter lämpligt nog Estelle – gav oss inblickar i och exempel på gustaviansk tid, stil och hovliv parallellt med redogörelsen för teaterns tillkomst och verksamhet. Kunniga deltagare ställde intressanta frågor och aktiviteten kom att bli en seminarieövning i sjuttonhundratalshistoria från monarkens perspektiv. Några hade tagit tillfället i akt att se familjeföreställningen av Skönheten och Odjuret före vår rundvandring. Några slog följe till Karamellan för fika och eftersnack. Allt som allt ett minnesvärt studiebesök för sammanlagt tolv deltagare, varav fem var inbjudna vänner. Fortsätt gärna att bjuda med kompisar på våra aktiviteter. De tillför trevnad och vidgar kretsen.

Nationaldagsfirande 6 juni 2022

Dalslands Gille är även i år inbjudet att delta i marschen från Kungsträdgården till Skansen och att vara med om det fortsatta firandet vid Solliden. Ju fler som vill medverka, desto roligare.
Följande gäller:
16.00-16.25   Samling vid Karl XII-statyn
16.30         Avmarsch
17.15         Beräknad ankomst Skansen
Svensk fana obligatorisk, namnskylt likaså. Föreningsfana tillåten.
Det blir Skansen-debut för vår nya Dalslandsfana.

Väl mött under baneren!

Styrelsen

Guidad visning av Drottningholms Slottsteater tisdag 17 maj kl. 14

Följ med på en guidad visning av det som sägs vara världens äldsta i drift varande teaterlokal. Teatern uppfördes 1766 för drottning Lovisa Ulrika men förknippas kanske mer med Gustav III, som såg till att den fick en första glansperiod från 1777.

Visningen kan kombineras med en föreställning av Skönheten och Odjuret, en familjeföreställning på ca en timme med start kl. 10.00 och kl. 12.30. De som vill se föreställningen köper lämpligen biljetter på Ticketmaster.se.

Den guidade visningen startar kl. 14 och kostar 150 kronor per person. Betalning emotses senast fredag 13 maj till Plusgiro 50656-8 eller via Swish till 0708279921. Anmälan om deltagande sker till sven@hilding.se eller telefon 0707948474 senast 13 maj.

För ytterligare information vänligen klicka på:

Drottningholms-Slottsteater-17-maj-2022.pdf