Göte har lämnat oss

Göte Wilhelmsson avled på sin nittiofemårsdag 10 januari. Han var en profil i musikbranschen och inte minst i Gillet. Från debuten i radioprogrammet Barnens Brevlåda fram till sina sista dagar tjänade han Terpsichore, musikens musa, som utövande musiker och som framgångsrik producent. För artister som Monica Zetterlund och Sven-Ingvars var hans insatser avgörande:

”Det går inte att överskatta den betydelse Göte har haft för denna orkesters liv, både musikaliskt, professionellt och privat. En vägvisare med den ljuvligaste glimt i ögat en kan tänka sig. Ett musikaliskt geni”, skriver Sven-Ingvars.

Monica Zetterlund och Cornelis Vreeswijk skulle instämma om de kunde, liksom ytterligare många av våra framstående musikartister.

Göte hade absolut gehör, vilket han själv betecknade som en välsignelse och ett gissel. De musiker och sångare han arbetade med kände sannolikt likadant.

I Gillet var Göte en uppskattad ackompanjatör till våra julsånger och dansbandsledare vid fester. Man kunde både se och höra hur Gillets trummis Hans Forslund stimulerades av hans kapellmästarskap.

Göte hade den speciella humor som utvecklas i jazzkretsar och som kombinerar gott lynne med spetsig udd och Attisk sälta. Vi saknar en unik musikant och en god vän.